Nederlands English
KNOW⋅NONSENSE
VISIE TRAUMATHERAPIE GEESTELIJKE BEGELEIDING ONLINE HULP PRAKTISCH
Visie Traumatherapie Geestelijke begeleiding Online sessies Praktisch

Traumatherapie

op gelijke voet

Laten we vaststellen dat je niet de enige bent die zich af en toe meer dan rot voelt. En ook niet de enige die soms overweegt om er maar helemaal mee te kappen. Laten we dan ook gelijk maar zeggen dat je uniek bent, en daarom niet in zomaar in de hokjes past. Ik ken je natuurlijk nog niet, maar wat ik je nu alvast kan zeggen is dat ik opgeleid ben in methodes (hieronder beschreven) die zijn ontwikkeld om ... jou tegen de therapeut te beschermen. Wat zeg ik daar? Ja, precies, om jou tegen de therapeut te beschermen.

Therapeuten zijn mensen die vaak zelf het één en ander hebben meegemaakt. Soms zijn ze daarvan bewust, soms niet. In dat laatste geval proberen ze zichzelf via hun cliënten te helen. Dat heet met een moeilijk woord projectieve identificatie. Of ze gaan in tegenoverdracht, dat betekent dat ze eigenlijk precies zo gaan reageren als dat je al gewend bent. Dat is niet altijd de meest effectieve of fijne situatie. Zeker niet als je een traumatische achtergrond hebt. Dan is het de kunst om niet nog meer in de war te raken. Dat gebeurt soms wel en dat is erg verdrietig. Daarom werk ik liever op gelijke voet. Ik heb niet de waarheid over jou in pacht. Ik weet wel het één en ander van hoe trauma werkt.

Daarom zal ik je vragen stellen en suggesties doen. Ik zal je af en toe onderbreken. Ik zal je vertragen om samen met je te kijken wat er nou precies in/voor je gebeurt. En dat alles natuurlijk alleen met jouw goedvinden. Dat zal ik ook regelmatig bij je checken. Het is niet zo dat als je eenmaal binnen bent, je bent overgeleverd. Eerder het tegenovergestelde. Het proces ligt in jouw handen. Mocht ik toch een keer de verkeerde dingen zeggen, vertel me dat dan ook gerust. Door jouw waarheid te delen leer je dat die er mag zijn. Zo leer je de zin en de onzin scheiden.

Somatic Experience

Deze methode gaat uit van het reageren van het zenuwstelsel en je lichaam op gebeurtenissen in je leven. In sessies somatic experiencing leer je om dingen beter te verdragen. Om niet gelijk uit je plaat te gaan als er iets gebeurt. Dat kan best nuttig zijn. Het is een lichaamsgerichte therapievorm, waarbij je beter leert waarnemen wat er in je lichaam gebeurt. Hierdoor kan je jezelf makkelijker reguleren. Deze therapievorm is ontwikkeld door dr. Peter Levine.

NARM

NARM staat voor Neuro Affective Relational Model. Het is een methode die door dr. Larry Heller is ontwikkeld voor mensen met ontwikkelingstrauma. Dus als het in de eerste 5-7 jaar niet helemaal goed is gegaan. Het gaat in deze methode onder andere om de relatie tussen therapeut en client. En het zelfhelend vermogen van je systeem. Ik heb ook de NARM advanced training gedaan, die zich meer richt op mensen met trauma en persoonlijkheidsstoornissen. Wat mij betreft maakt het niet uit wat voor labels er zijn geplakt, ik werk met jou als mens. En ben nieuwsgierig naar hoe het voor jou is.

Compassionate Inquiry

In Nederland is dr. Gabor Maté helaas nog niet zo bekend, maar ik ben erg enthousiast over zijn werk. Hoewel dat in de andere methodes ook belangrijk is, ligt hier de nadruk op het volledig met compassie aanwezig zijn van de therapeut. Dat heeft dus een hoop werk van mij gevraagd, en ik ontwikkel me hierin nog steeds meer. Het idee is dat er zo een ruimte wordt gecreëerd waarin de cliënt zichzelf terug kan vinden. Het authentieke zelf, that is. Dus niet alle verhalen die je over jezelf hebt aangenomen in de loop van de tijd, maar jij die je altijd al was. Die eigenlijk ondanks alles nooit echt veranderd is, en ook niet zal veranderen.

Groot woord, trauma

Trauma is zo'n groot woord. Ontwikkelingstrauma.(complexe) Post-traumatische-stress-stoornis (oftewel cPTSS). Emotioneel trauma. Traumatisch verleden. Traumatische hechting, of hechtingsstoornis. Dissociatieve stoornis. Je wordt er meteen niet vrolijk van. Het leven met trauma is vaak een worsteling. Hoe erg je je best ook doet, of hebt gedaan. Ruzies, angsten, depressie, dissociatie, niet kunnen functioneren. Allemaal ...niet van die dingen waar je graag mee te koop loopt, maar veel last van kunt hebben.

Sommigen hebben al veel therapie geprobeerd, en zijn daarbij soms veel of weinig opgeschoten. Vooral in de laatste situatie is dat heel pijnlijk. Maar misschien wil je het toch nog een keer proberen? Of misschien heb je eigenlijk geen keus, en is hulp soort van noodzakelijk als je nog langer wilt blijven leven. Trauma is niet alleen een groot woord, maar heeft ook grote gevolgen. Juist die gevolgen zijn de definitie van trauma. Toch zit dat woord me niet lekker. Misschien weet jij een betere?